středa 15. května 2019

20 bylinek, které snižují hladinu testosteronu, vyvolávají menstruaci nebo jsou vhodné při pcos





Jak si vybrat ten správný čaj a neztratit se v záplavě tipů? 


  • Pracujte při tom se svým hormonálním profilem. Někdo potřebuje více progesteronu (drmek, progesteronový krém), někdo zase více estrogenu (bylinky s fytoestrogeny), vyrovnat hladiny LH a nebo snížit testosteron (fenykl, máta apod.). V mém konkrétním případě jde o snížení testosteronu zvaný androstendion.
  • Co jiné vyhovuje, druhé nemusí. Každý jste originál a já věřím, že každý má tu svou bylinku/nebo bylinky, které mu dělají dobře.
  • Vsaďte na informace, bádejte a zároveň poslouchejte vlastní intuici. Přitahuje vás bylinka už z obrázku? 
  • Zkoušet, zkoušet, zkoušet a mít trpělivost. Snížení hladin a vyrovnání hormonů může trvat měsíc nebo více. 
  • Své bylinky má i ajurvédská medicína, činská medicína apod. ale o tom zase příště :-) 
  • Bylinky si můžete i sbírat samy, ideálně v čisté lokalitě a přírodě. Rituál sbírání může být velmi přínosný a někde jsem dokonce slyšela, že při trhání rostliny pomáhá vyslat informaci, na co chceme, aby nám pomohla. 
  • Hledejte s bylinkami i jejich nežádoucí účinky (většina žádné nemá), ale opatrnosti není nikdy dost, zvlášť když kojíte, jste těhotná nebo berete prášky třeba na vysoký tlak.
  • Důležitá je i DDD (doporučená denní dávka). Podle vědců stačí např. mátový či fenyklový čaj popíjet 2x denně aby byly výsledky, ale záleží na každém, na váze, citlivosti apod.
  • Většinu bylinek můžeme popíjet ve formě čaje, tinktur nebo dokonce brát v kapslích. Záleží na nás, co nám vyhovuje.
White and Brown Ceramic Bowl



Co jsou to ty fytoestrogeny? 




Fytoestrogeny jsou zhruba definovány jako látky rostlinného původu, které se v zažívacím traktu mění na látky s estrogenními účinky. V některých zemích jsou stále častěji doporučovány jako „přírodní alternativa“ hormonální substituční terapie. Fytoestrogeny pomáhají vyrovnávat hladiny hormonů a jsou obsaženy v řadě různých bylinek.


 1. Majoránka zahradní (Origanum majorana)


Výsledek obrázku pro Origanum majoranaMajoránka může vyvolat vynechanou menstruaci a také potlačit premenstruační syndrom. Je totiž silným antidepresivem s analgetickým účinkem. Zklidňuje nejen mysl, ale i bolest a křeče.
Deriváty kyseliny kávové (např. kyselina rozmarýnová), která povzbuzuje prokrvení, pomáhá menstruaci vyvolat. Také působí proti proti depresi.
Pro vyvolání menstruace se doporučuje majoránková mast, nebo majoránkový olej a tím potírat celou oblast břicha, protože majoránka má hřejivý efekt. Na nepravidelnou menstruaci pomáhá zase prášek z majoránky - rozmělníme nasušenou majoránku, přidáme med a pojídáme mezi obědem a večeří alespoň po dobu 1 měsíce.
STUDIE: Majoránkový čaj v této americké studii snížil ženám s pcos hladinu DHEA-S a inzulinu na lačno a tím také hladinu androgenů nadledvinek.



2. Máta (Mentha)


Související obrázekMáta je asi ta nejdoporučovanější bylinka pro ženy s pcos. 
Její pozitivní účinky najdete v mnoha studiích, protože podle nich:
- Snižuje hladinu volného testosteronu o 30 %
- Zvyšuje luteinizační hormon  (LH) který spouští ovulaci o 30% a FSH přibližně o 15%
- A tím pomáhá od cystického akné, hirsutismu, nepravidelné menstruaci, hormonální nerovnováze, PMS, posiluje imunitu a střeva. 
Zdroj: https://www.sepalika.com/pcos/spearmint-tea-pcos/
Ps. Komu nechutná mátový čaj, může vyzkoušet i kapsle.





3. Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)


Související obrázekLékořice má anti-androgenní vlastnosti a obsahuje fytoestrogen glycyrizin, který působí stejně jako izoflavony v sóji: tedy snižuje hladinu estrogenu u žen, když ji mají příliš vysokou, a zvyšuje jejich hladinu, je-li příliš nízká. je vhodná na regulaci ovulace a zlepšení plodnosti, léčí protizánětlivé vlastnosti u žen s pcos, stimuluje nadledvinky k podpoře zdravé hladiny kortizolu v těle, podporuje imunitu a endokrinní sydtém, podporuje zdraví jater a střev, může stabilizovat hladinu cukru v krvi (zejm. u diabetu 2. typu), využívá se u léčby cystického akné, pomáhá při ekzému a na žaludeční vředy. Nadměrná konzumace může však být toxická pro játra - tato bylinka má i vedlejší účinky jako ztrátu draslíku, bolesti hlavy nebo závratě. Proto by se měla popíjet maximálně 4 týdny.



4. Ženšen pravý - ashwagandha (Panax ginseng)


Související obrázekŽenšen je nejprobádanější adaptogen vůbec a myslím, že stojí rozhodně za vyzkoušení. O jeho stovce léčivých vlastnostech se můžete dočíst detailně zde. Pro nás je zajímavé, že pomáhá vyrovnat hladiny kortizolu, což by mohlo zlepšit stres a symptomy pcos. Mojí neteři pomohl vyvolat menstruaci a já se po jeho užívání cítím doslova jako znovuzrozená (nepřeháním).
Moje zkušenost: Více než čaj na můj organismus působí prášek z této rostliny. Není zrovna chutný, tak ho přidávám do smoothie a kaší a zaslouží si celý článek, protože se s ním cítím o dost lépe (mám menší mlhu v hlavě, více energie a lepší psychiku). Mám tento (nejedná se o spolupráci).




5. Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) 


Obsahuje fytoestrogeny a je doporučován ženám s pcos, i když se ještě přesně neví, jak funguje. Pomáhá při regulaci menstruačního cyklu u žen s pcos, tedy těm, které mají primární amenoreu a Snižuje stresové hormony. Také má vliv na zvýšení tvorby mateřského mléka.
Podle studií pomáhá zmírňovat menstruační bolest (protože uvolňoje svaly dělohy), pomáhá léčit akné vyplavením přebytečného mazu a pomáhá i s hubnutím.





6. Kotvičník zemní (Tribulus terrestris)


Výsledek obrázku pro kotvičník zemníKotvičník je asi nejrozporuplnější bylinka vůbec. Můžeme se dočíst, že naopak hladinu testosteronu zvyšuje a díky tomu je oblíbená u sportovců a bojuje s mužskou neplodností. Setkala jsem se však i se ženou, která pcos má a kotvičník si sama pěstuje a užívá. Dále se popíjí na snížení krevního tlaku a cholesterolu, proti depresi, zlepšení hladiny inzulinu. zvýšení počtu spermií. Pokud se teda chystáte na miminko, byl by asi lepší pro vašeho partnera :-))



.
.

.7. Pivoňka čínská (Paeonia lactiflora)


Výsledek obrázku pro Paeonia lactifloraPivoňka podle studií snižuje produkci testosteronu a podporuje aktivitu enzymu aromatázy, který mění testosteron na estrogen
Pivoňka & lékořice kombinace: Lékořice (Glycyrrhiza glabra) snižuje sérový testosteron u žen a obsahuje fytoestrogeny, které blokují receptory androgenů . Tyto dvě bylinky mají společně synergický účinek normalizace hormonů hypofýzy. Lékořice zvyšuje krevní tlak, proto se poraďte s lékařem.
STUDIE: Pivoňka a skořice - podle jedné klinické studie zkoumající primární amenoreu (vynechání menstruace) tyto dvě bylinky mají prokazatelný vliv na ovulaci - ta se totiž vyskytla u 61,3% zkoumaných žen. Také zvyšují produkci estradiolu, progesteronu a snižují LH. (zde)


8. Drmek obecný (Chasteberry, Vitex agnus-castus)


Související obrázekDrmek hlavně působí na hormony prolaktin a progesteron. 
Snižuje prolaktin a zlepšuje tak androgenní nadbytek indukovaný prolaktinem a hirsutismus. Vysoký prolaktin může vyvolat nadbytek androgenů dvěma způsoby: 1) Zvyšuje adrenální androgen DHEA a 2) zvyšuje regulaci 5-alfa reduktázy. (zdroj)
Drmek obecný dle výzkumů obsahuje progesteronu podobné sloučeniny a tak v organismu může působit jako vaše vlastní pohlavní hormony ovlivňující zrání a uvolnění vajíčka v době ovulace. Progesteron též stabilizuje fázi žlutého tělíska. Obsahové látky drmku obecného zasahují do metabolizmu hormonu prolaktinu, což může mít za následek normalizaci tzv. luteální fáze hormonálního cyklu. Prolaktin totiž brání dozrání vajíčka, pokud dojde ke snížení jeho hladiny, dojde k dozrání vajíčka, uvolnění a ovulaci.




9. Měsíček lékařský (Calendula officinalis)


Výsledek obrázku pro MÄ›síček lékaÅ™skýAktuálně asi můj nejoblíbenější ranní čaj.
Nejen, že mi chutná, ale líbí se mi jeho sušené žluté květy a myslím, že mi pomáhá. 
Toto přírodní antibiotikum vám pomůže na čistění krve, průjmu nebo na vyvolání menstruace (což evokuje i jeho jméno "měsíček"). 
Také se používá při léčbě akné a ekzémech, má protinádorové účinky na pohlavní orgány a reguluje menstruaci či bílý výtok.



.
.
.



10. Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)


Výsledek obrázku pro Alchemilla vulgarisMůj druhý nejoblíbenější čaj. Míchám ho společně s maliníkem a obojí se doporučuje pít v 1. polovině cyklu. Kontryhel působí na srovnání cyklu a podporuje růst sliznice
Posiluje dělohu, pije se i proti potratům, na zpevnění podbřišku, na slabou menstruaci, proti bílému výtoku, na záněty v podbřišku včetně zánětu vaječníků.


.
.
.


11. Ostružiník maliník (maliník, Rubus idaeus)


Související obrázekMaliník podporuje tvorbu ovulačního hlenu
Ten se tvoří před ovulací a poskytuje tak příznivé prostředí pro spermie a měl by se pít od 1. dne cyklu do ovulace. Připravuje dělohu na porod, harmonizuje ženské hormony v těle a tlumí poševní záněty.
Tip: Pokud z nějakého důvodu nemůžete pít černý čaj (jako já kv. theinu, který mi dráždí žaludek) oslazený čaj z maliníku a kontryhelu mi přišel dost podobný právě čaji černému.


.
.
.




12. Jetel červený/luční (Trifolium pratense L.)


Výsledek obrázku pro Jetel červený/luční (Trifolium pratense L.)Jetel obsahuje látky podobné ženským hormonům (právě fytoestrogeny), které působí jako prevence proti rakovině ženských pohlavních orgánů a flavonoidy, které působí proti volným radikálům. 
Dále se užívá při ekzémech, nemocech ledvin a plic, bolestivé menstruaci, při nepravidelné menstruaci a zánětech vaječníků.





.
.
.



13. Chmel otáčivý (Humulus lupulus)


Regulace menstruace, přírodní sedativum, desinfekce, opět obsahuje fytoestrogeny a proto u mužů tlumí pohlavní pud (stejně jako pivo, wow) u žen může regulovat menstruaci.)
Také zmírňuje projevy klimakteria jako podrážděnost a sexuální napětí.



.
.
.


14. Šalvěj lékařská (Salvia officinalis, neboli babské ucho) 


Také obsahuje fytoestrogeny a neměla by se kombinovat s alkoholem. 
Má antioxidační, antivirové a antibakteriální účinky, čistí krev, uvolňuje hlen, léčí střevní problémy, odstraňuje nadýmání, působí příznivě při onemocnění jater a povzbuzuje chuť k jídlu. 
Jeho odvar se také používá proti řídnutí vlasů.




.
.
.


15. Maca peruánská (Lepidium meyenii)


Související obrázekMaca. Zelený práškový čaj z Japonska se buď popíjí nebo bere ve formě tablet. Jde o jednu z nejvíce doporučovaných bylin snad úplně na všechno - a mimo jiné na mužskou i ženskou neplodnost. Moje zkušenost je však taková, že mě stejně tak, jako odvar z třezalky tečkované hodí do takového lehkého stavu mezi spánkem a bděním. Prostě mě jednoduše sjede a já po něm do hodiny regulérně usínám. Osvědčil se mi tedy spíš jako čaj na spaní, i když má dodávat energii a na tomto příkladě lze dobře vidět, jak bylinky působí v každém těle jinak - individuálně. Na energii a vitalitu na mě lépe působí ženšen.
.
.
.


16. Ploštičník hroznatý (Cimicifuga racemosa)


Související obrázekObsahuje fytoestrogeny a tak byl po staletí doporučován v lidovém léčitelství při ženských potížích, jako je nepravidelná menstruace nebo tlumení křečí při menstruaci. Stabilizuje hladiny ženských hormonů (estrogenů) a je doporučován také na menopauzu (návaly a vaginální suchost).
Některé studie také prokázaly, že ploštičník může snížit hladinu LH (luteinizačního hormonu), který se tvoří v hypofýze. V období přechodu dochází k vzestupu hladiny tohoto hormonu, a to se pokládá za jednu z příčin návalů. 
Vyšší dávky však mohou vyvolat zvracení nebo zrakové a nervové poruchy.


17. Andělika čínská (Angelica sinensis)


Související obrázekExtrakt z kořene se využívá při nepravidelné, nedostatečné nebo naopak příliš silné menstruaci. Lidové léčitelství v tomto ohledu dále uvádí, že přispívá např. k rovnováze ženských hormonů, má vliv na velikost poprsí (podporuje zdravou produkci progesteronu, který je dalším významným faktorem zdravého vývoje prsou), podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, usnadňuje porod. 
Má uklidňující účinky, pomáhá vypudit zbytky placenty po porodu, odstraňuje návaly horkosti a další klimakterické příznaky a mj. pomáhá proti vysušení poševní sliznice.
.
.
.


18. Hluchavka bílá (Lamium album)


Výsledek obrázku pro Hluchavka bíláHluchavka byla první bylina, kterou jsem začala pít na pcos
Její chuť je oproti jiným čajům nevýrazná, a tak bych ji doporučila těm, které mají třeba problém pít bylinkové čaje. 
Má uklidňující a protizánětlivé účinky, užívá se při bílém výtoku, nepravidelní menstruaci, vředech, zánětech, na nadměrné krvácení, posiluje dělohu, při dlouhé menstruaci. 
Navíc hluchavka roste téměř všude a poznáme jí snad všichni, tak si nasbírejte tu vlastní :-)
.
.
.


19. Kakost smrdutý (Geranium robertianum)


Související obrázekKakost obsahuje radium a používá se proti ženské i mužské neplodnosti, při podpoře otěhotnění, při urologických problémech, zánětech nervů a ekzémech.
Jméno kakostu odkazuje k nepříjemnému zápachu rostliny, což někoho může doslova odputit nebo dokonce vyvolat zvracení. 
Dále se využívá při střevních obtížích, zánětů, otoků, na kožní nemoci jako je ekzém.
.
.
.
.
.


20. Wild jam, divoký jam, smldinec chlupatý (Dioscorea villosa)


Související obrázekBylinka z Číny se osvědčila především na výrobu přírodního progesteronového krému. Její molekuly jsou podle knihy Doba jedová: hormony velmi podobné těm progesteronovým. Užívání této bylinky jinak než přes kůži je podle autorky knihy kontraproduktivní - málo látek se dostane přímo do krevního oběhu, když se používá vnitřně. Následně wild jam podporuje progesteron v těle, tlumí estrogenovou dominanci a tím i růst nežádoucích chloupků. 
Více o této knize si můžete přečíst v článku Přečteno: Doba jedová 4: Hormony, aneb progesteronový krém na všechno + výpisky.




Další tipy: 



Můžete se podělit o své zkušenosti a vlastní příběh na Facebooku.
Nebo mě sledovat na Instagramu.
Pokud chcete :-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat