úterý 9. července 2019

4 druhy pcos podle Lary Briden, jejich individuální léčba a další dělení


Další věc, o které se z českých zdrojů a od lékařů nedozvíme, je dělení pcos na 4 druhy, tzv. "fenotypy". Z tohoto důvodu je léčba pcos pro každou ženu individuální a co působí na jednu, nemusí působit na druhou. Jedné zabere inositol, druhé bylinky apod. Dnes se zaměříme na to, proč to tak je a do jakého typu spadám já.
Autorka 4 typů, Lary Briden, je kanadská lékařka a autorka knihy "Period repair manual".
Ps.: Včera se ke mně dostala informace, že na pcos a těhotenství obecně může pomoci sice drahý, ale obecně dost opěvovaný Wobenzym. Zmírňuje totiž záněty v těle, posiluje imunitu a na fórech se můžeme dočíst o jeho dobrém vlivu proti růstu cyst na vaječnících. Máte s ním některá zkušenost? Vzhledem k mojí nynější imunitě a vleklé nemoci už ho mám doma, a jsem celkem hodně zvědavá! Sice nebudu pár dní jíst, ale což... -_- 



1. Inzulínově-rezistentní pcos 

Klasický a nejběžnější typ pcos.
Vysoký inzulin a leptin brání ovulaci a stimulují vaječníky k tvorbě testosteronu. Inzulínová rezistence je způsobena cukrem, kouřením, trans-tuky a toxiny. 
Týká se těch žen, které patří mezi hraniční diabetiky nebo mají abnormální glukózový test. Mají pravděpodobně zvýšený inzulín a LH (luteinizační hormon).
Mezi hlavní znaky patří nadváha, ale může se objevovat i akné, hirsutismus, amenorea, výkyvy nálad a nejvíce pomáhá omezit příjem cukrů. 
Malé množství fruktózy je zdravé, ale velké přispívá k inzulínové rezistenci. Dobrým doplňkem inzulínové rezistence je hořčík, kyselina lipoová, inositol a berberin. Vhodná není antikoncepce, protože snižuje citlivost na inzulín. Léčba u tohoto typu je pomalá a postupná, zpravidla se upraví během 6-9 měsíců.

2. Pcos vyvolané vysazením antikoncepce 

Antikoncepce potlačuje ovulaci a některým ženám trvá měsíce či dokonce roky, než se tělo "obnoví" a je schopno přirozené ovulace. Tento typ se týká těch žen, které měly před nasazením hormonální antikoncepce pravidelnou menstruaci. Pravděpodobně mají nyní zvýšený LH, na který pomáhá kombinace pivoňky a lékořice. Na vysoký či normální prolaktin se doporučuje Vitex (ale ne, když je LH zvýšené, protože Vitex stimuluje LH).
Pivoňka i Vitex jsou silné bylinky a pracují nejvíce s hypofýzou a vaječníky. Nesmí se proto používat déle než 10 měsíců a působí poměrně rychle - během 3-4 měsíců, kdy se menstruace zpravidelní. 
Pozor, lékořici by se měly vyhnout ženy s vysokým krevním tlakem.

3. Zánětlivé pcos (také "imunitní" pcos), pcos způsobené zánětem

Zánětlivé pcos je výsledkem chronické imunitní aktivace (převedeno do češtiny zánětem), který je způsobený stresem, toxiny, zánětlivými potravinami (lepek, mléko) a zvýšenou propustností střev. 
Zánět brání ovulaci, narušuje receptory hormonů a stimuluje adrenální androgeny jako DHEA a androstendion. Týká se žen s horší imunitou (tak to jsem jasná), opakovanými infekcemi, bolestmi hlavy, kloubů či potížemi na kůži (ekzém?). Také mají normální váhu či dokonce i podváhu.
V krevním testu se může přijít na nedostatek vitaminu D, zvýšené CRP, protilátky štítné žlázy nebo protilátky na lepek. Také můžete mít zvýšený DHEA nebo androstendion a pozitivní test na zvýšenou propustnost střev. A jak se tento typ dá léčit? Snížte stres, toxiny (pesticidy a plasty), změňte stravu bez zánětlivých potravin (pšenice, mléko, cukr) a zkuste zařadit hořčík (je protizánětlivý a harmonizuje hormony nadledvin), probiotika a berberi. 
Zlepšení se projevuje v průběhu 6-9 měsíců.

4. Skrytá příčina pcos

Typ, který nespadá ani do jednoho z výše zmíněných 3 typů. Zároveň jde o jednoduchý a nejlepší druh pcos, protože jeho léčba je zpravidla dost jednoduchá a dá se upravit během 3-4 měsíců.
Mezi skryté příčiny patří: příliš mnoho sóji (antiestrogen), onemocnění štítné žlázy, vegetariánská strava (způsobuje nedostatek zinku, který potřebují vaječníky), nedostatek jódu, umělá sladidla a příliš málo škrobu - hormonální systém potřebuje jemné sacharidy.



Tím to však nekončí - další dělení pcos:

  • Čtyři fenotypy PCOS podle lékařky Fiony McCullough: 
  1. Typ A (klasický PCOS): vysoké hladiny androgenů / androgenní příznaky, nepravidelná období / opožděná ovulace, polycystické vaječníky 
  2. Typ B (klasický PCOS): vysoké hladiny androgenů / androgenní příznaky, nepravidelná období / opožděná ovulace, normální vaječníky 
  3. Typ C (neklasický PCOS): vysoké hladiny androgenů / androgenní příznaky, pravidelná období - 35 dní nebo kratší cykly / ovulace, polycystické vaječníky 
  4. Typ D (neklasický PCOS): Normální androgeny, nepravidelná období / opožděná ovulace, polycystické vaječníky

Kromě uveděných typů máme ještě 2 tělesné typy pcos - tzv. silný typ (svalově rezistentní) a štíhlý typ (tukově rezistentní).

Se kterým typem nejvíce rezonujete vy? U mě jde především o 3. druh pcos (zánětlivý typ), který je zřejmě zkombinovaný i s genetikou a nízkým tělesným tukem, fenotypem A a štíhlým typem.


Zdroje:
https://pcos.com/did-you-know/
https://www.larabriden.com/treatment-for-4-types-of-pcos-treat-the-cause/
https://www.floliving.com/what-kind-of-pcos-do-you-have-my-treatment-guide-for-the-pcos-spectrum/


S pokorou A.




Můžete se podělit o své zkušenosti a vlastní příběh u mě na Facebooku.
Nebo mě sledovat na Instagramu.
Pokud chcete :-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat