úterý 18. června 2019

Deprese a úzkost při pcos: Reakce nebo jeden z příznaků?

Vždycky mě zajímalo, jak to s těma depresema a úzkostma máme. 
Je to příčina pcos, kdy se bojíme a strachujeme o možnost mít děti, nebo to je dáno chemicky, skrz hormony? Jak to teda je?
Já měla "zvláštní" stavy už před zjištěním pcos - započato pubertou. Ne nijak závratný, ale zpětně si říkám, že jsem se trápila dost často. A to nebylo jen tím, že zrovna letělo tzv. EMO. 
Nicméně.. Potkala jsem v životě spoustu lidi s většími psychickými problémy (agora fobie, deprese, prášky), a to netrpěli PCOS. Není tedy nikde psáno, že máte-li pcos, budete mít zrovna tento příznak.
Zapátrala jsem teda těmi internety a našla následující:


woman sitting on bed


Pcos u některých žen ovlivňuje i duševní zdraví. Podle četných výzkumů jsou ženy s pcos asi 3x častěji diagnostikováni s úzkostí a depresí, než ženy bez pcos.  K duševním poruchám se často řadí i OCD, bipolární poruchy a poruchy příjmu potravy. 


"Není jasné, co způsobuje zvýšené riziko úzkosti a deprese u lidí s PCOS. Mohlo by to být způsobeno symptomy PCOS nebo hormonálními rozdíly spojenými s poruchou, nebo kombinací faktorů, které dosud nejsou známy."


Máme ale k dispozici několik studií: 

  • Lidé s PCOS, kteří mají úzkost nebo depresi, mohou mít nižší hladiny určitých neurotransmiterů (chemikálií, které vysílají signály v celém mozku a nervovém systému). Neurotransmitery jako serotonin (chemický posel v nervovém systému, který je spojen s pozitivními pocity) hrají důležitou roli v depresi a úzkosti. Jedna studie ukázala, že lidé s PCOS, kteří mají nízké hladiny serotoninu a jiných neurotransmiterů, hlásí více příznaků deprese a úzkosti (15).
  • Někteří lidé s PCOS mají inzulínovou rezistenci, což vede k vyšším hladinám inzulínu v krevním řečišti. Jedna studie zjistila, že větší inzulinová rezistence zvyšuje riziko deprese (11), ale jiné studie nezjistily žádný rozdíl (12,13). Jedna studie ukázala, že lidé s vyšší inzulínovou rezistencí hlásí více symptomů úzkosti, ale je zapotřebí více výzkumu (12).
  • Androgeny (skupina hormonů včetně testosteronu) jsou zvýšeny u mnoha lidí s PCOS. Pouze jedna studie sledovala hladiny testosteronu a nezjistila žádný vliv na deprese a symptomy úzkosti (10). Vyšší hladiny DHEAS (typ androgenního hormonu) mohou být spojeny se zvýšeným rizikem deprese a úzkosti u lidí s PCOS, ale to bylo zjištěno pouze v jedné studii a je zapotřebí dalšího výzkumu (14).
  • Ženy s PCOS mají také podle výzkumů významně vyšší úroveň psychického stresu než obecná populace


Co pomůže na úzkosti, deprese a jiný "nálady"? 

  • V těžších případech léky (když už nemůžete vstát z postele, stále brečíte a nic vás nebaví a nezajímá. je čas zvážit antidepresiva) 
  • Psychoterapie
  • Sport (podle studií měli ženy co sportovali nižší pravděpodobnost vzniku deprese)
  • Lék metformin - je předepisován na inzulínovou rezistenci a pomáhá i s depresí a úzkostí
  • Užívání omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje samotného, ​​nebo v kombinaci s vitaminem D, může u lidí s PCOS snížit příznaky deprese a úzkosti
  • Akupunktura
  • Jóga
  • Bylinky - např. třezalka (nepít na antikoncepci a nekomu nemusí sedět - já po ní usínám)
  • Příroda, túry a procházky
  • Relaxace: Frekvence na uklidnění (na youtube), autogenní trénink, představy
  • Sečteno a podtrženo, na "vině" tedy můžou být:

Fyzické vlivy: 
- Hormon Inzulín
- Nerovnováha pohlavních hormonů
A ty psychické:
- Amenorea, alopecie, hirsutismus, akné


  • Příznaky deprese: 

Únava, smutek, osamělost, bezmocnost, plačtivost. poruchy spánku, nedostatek motivace, změny chuti k jídlu, změny hmotnosti, pocit viny, obtížnost soustředění, ztráta zájmu o sex, ztráta zájmu o koníčky nebo činnosti, které byly dříve využívány, špatné rozhodování, bolesti hlavy, fyzické bolesti, jako je bolest krku nebo zad


  • Příznaky úzkosti:

Neklid nebo pocit bytí na hraně, snadno unavený, obtížnost soustředění nebo ztráta mysli, dráždivost, svalové napětí, poruchy spánku, změny chuti k jídlu, změny hmotnosti

Zdroje: 
http://www.nursing.columbia.edu/psychiatric-complications-women-polycystic-ovary-syndrome-most-often-linked-menstrual-irregularities
https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/depression-anxiety-and-pcos
https://www.verywellhealth.com/pcos-depression-4014178 





Můžete se podělit o své zkušenosti a vlastní příběh u mě na Facebooku.
Nebo mě sledovat na Instagramu.
Pokud chcete :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat