neděle 11. srpna 2019

Zkouším: Akupunktura, první sezení a diagnostika podle TČM



1. Návštěva

TČM = Tradiční čínská medicína

Neznala jsem nikoho ve svym okolí, kdo by měl zkušenost s TČM, tudíž jsem byla odkázána na internet. Osobně preferuju u výběru zlatou střední cestu a intuici, neobjednám se hned k prvnímu člověku, který na mě vyskočí ve vyhledávači. Nějak asi upřednostňuju svůj pocit před masivní reklamou, protože si myslím, že ten, kdo je dobrý, ji zas tolik nepotřebuje - nikoliv vůbec, ale tlačit to na sílu, to spíše odpuzuje..
Už po prvním telefonátu ale z hlasu paní vím, že toto je to pravé. Rovnou jí říkám o pcos, ví, o co jde (haleluja) a domlouváme si schůzku hned za 2 dny (haleuluja dvě).
Paní středního věku sídlí vedle mýho oblíbenýho obchodu s orientálním zbožím ve staré budově s krásným výhledem na starý město. Pěkný místo.
Po představení usednu na židli a stane se dost zvláštní věc za tu hodinu. Alespoň pro mne. Od otázek o zdraví se bavíme o životě, o práci na sobě, o druhých, dáváme si tipy a recepty, já třeba na chai latté. Jsme na podobný vlně, což poznáte, když se s lidmi bavíte a nenastane to trapné ticho, ale nějak to tak plyne, zapadne to do skládačky. A nemluví pouze jeden, ale z konverzace se stane takovej slovní ping-pong. Energie se tak nějak doplní a je to prostě fajn. Takovej pocit zažívám s minimem lidí, proto mě to překvapí. Tohle je správně, bejt tady teď, vím přesně. U každý léčby, masáže, terapie je důležitý důvěřovat a věřit tomu člověku! Je to učitel, průvodce.
Teď trochu praktičtěji. Po usazení se paní ptá na detaily, které dají dohromady holistickou skládačku vašeho nynějšího zdravotního stavu. Tzv. Diagnostika podle TČM. Doma si o tom čtu, takže jsem už trochu seznámená a mám napsané věci, co mě trápí vedle pcos (třeba ekzém, studené nohy apod.).

Otázky a okruhy: 
Obecně to, co nás trápí - např. ekzém od dětství, nepravidelná menstruace, reflux apod. .
Pak už přichází na řadu detailní a holistické otázky např. z těchto okruhů, na což se vás lékař nikdy nezeptá, protože na to jednoduše ten čas nemá (uvádím jen otázky a okruhy, které mi utkvěly):
Pískání v uších
Studené ruce a nohy
Zimomřivost, návaly
Přílišná žravost nebo naopak nechutenství
Pocity na zvracení
Mravenčení, neklidné nohy
Oči- suchost, vidění
Spánková hygiena - pocit po probuzení, únava, sova nebo skřivan, usínání
Vyrážky - jejich struktura a kde se vyskytují
Menstruace
Závratě, mlha v hlavě
Duševní zdraví - deprese, úzkosti, myšlenky
Vyprazdňování
Nachlazení, angíny (četnost)

Po otázkách přichází na řadu diagnostika vašeho jazyka (na něm se zobrazuje vaše zdraví) a měření pulsu (pomocí prstu, důkladnější a delší než u doktora, zkoumá se jeho intenzita apod.). Paní si vše zapisuje ručně, nikoliv na počítač, který v místnosti ani není.
Po sepsání všech neduhů se podívá na papír a řekne: "No. Vypadá to na slezinu." TČM neřeší primárně důsledky nemocí (vypadávání vlasů např., pcos), ale dívá se na tělo komplexně, kde je vše se vším provázáno.
Akupunkturu je fajn dělat 1x do týdne (v lepších případech třeba pouze 1x za měsíc na vyvolání ms) a podpořit "léčbu" bylinkami. Podle paní jsou české bylinky fajn, ale nezaberou u všech případů, protože nejsou tak silné. Nabízí mi proto 14ti denní kúru z bylin TČM, které se míchají přesně pro vás na míru podle otázek, diagnostiky jazyka a pulsu. Nejedná se však k mému překvapení o tiktury nebo čaje, ale o průhledné pytlíčky s hustou tmavě hnědou tekutinou, nebo spíše kaší. Tekutinu si ohřejete v pytlíku a pijete 2x denně. Vábně to nevypadá, to ne, někteří lidé to prý "nedají" a nepozřou. Po zkušenosti s bílým jílem, zeleným ječmenen a jablečným octem se toho tolik nebojím.
Závěr? Akupunktura není levná záležitost, ale je ověřená staletími a vždycky můžete říci ne. Těším se, až vám napíšu změny, které pozoruju a pocity, který budu mít ze samotné akupunktury.


  • Problémy s menstruací - nepravidelnost, amenorea, souvisí v TČM především s krví, polycistické vaječníky zase s nedostatečností YANG ledvin spolu s vlhkem či hlenem, často doprovázené stagnací krve v děloze a dočíst se o tom můžete TADY.
  • Metody (často se doplňují): 
- Akupunktura
- Fytoterapie (bylinky, čaje z nich, bylinné "kaše")
- Strava

O dalších směrech z kategorie zkouším si můžete přečíst zde (psychoterapie, hormonální joga, mezoterapie). Láká vás akupunktura, nebo máte již zkušenost?

Odkazy, videa:

Polycistické vaječníky podle TČM: https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/polycysticke-vajecniky

SKVĚLÝ ČLÁNEK: Příčiny neplodnosti podle TČM
https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/neplodnost-z-pohledu-tcm

Další pěkné informace o akupunktuře a TČM, které mi pomohly se na návštěvu trochu připravit:
https://www.patentnimedicina.cz/

Akumpresura pro nepravidelnou menstruaci
https://www.youtube.com/watch?v=ArKll1BRb54


S úctou A.


Můžete se podělit o své zkušenosti a vlastní příběh u mě na Facebooku.
Nebo mě sledovat na Instagramu.

Pokud chcete :-) 



Žádné komentáře:

Okomentovat